Från robot till självledarskap – mitt professionella liv

Från robot till självledarskap - mitt professionella liv

Vi har diskuterat robotar nu ett tag. Min kollega Magdalena Ericsson reflekterade kring det första kapitlet i boken Framtidens professionella liv, dess fokus på hur samhället kommer att förändras med din närmsta kollega som robot. Jag måste erkänna att jag fortfarande förvånas över hur AI, dessa intelligenta agenter, anpassas så snyggt in i samhället att vi missar hur fort det faktiskt går. 

För mig blev det extra påtagligt när vi hade bokrelease och roboten Ariel var inbjuden. Här hade vi Ariel, som både svarade på frågor och bjöd på dansuppvisning till låten Gangnam Style. Helt naturligt.

Kort om mig innan jag lyfter mina tankar kring andra kapitlet. Jag heter Susanna och jobbar som Story Architect på Hammer & Hanborg sedan tre månader tillbaka. Har många år inom projektledarrollen med fokus employer branding, storytelling. Arbetat med olika kommunikationsstrategier för att stärka varumärken och matchning mot rätt målgrupp. Jag brinner för och tycker det är kul att jobba med (mot) människor, budskap, storytelling, beteenden, teknik med mera. 

I andra kapitlet från boken Framtidens professionella liv ligger fokus på visionen hur vi ser på människan och dess ledarskap. Att alla är ledare i ett chefslöst samhälle. Min arbetsplats speglar detta kapitel. Vi har ingen chef och alla anammar självledarskapet. Det handlar om ett självledarskap som bygger på att du måste kunna leda och utveckla dig själv, ditt eget arbete. Känner jag att en kunskap fattas är det upp till mig att lösa det. Jag styr min egen utveckling och det i sin tur styr företaget framåt. I framtidens professionella liv, ser vi detta som ett naturligt steg. Att alla är ledare.

För mig som ny blev det en anpassning helt klart. En chefslöshet blev på det personliga planet indirekt ett större ansvar för företaget, en känsla eller gensvar, att det jag gör påverkar och det påverkar nu på direkten inte nästa månad eller kommande år, NU. Istället för att styras av ledare, så blir det mer ett teamwork och ett beroende av att jobba med rätt människor, rätt kompetenser. Vilket även understryks i boken hur var och en, genom sina olika beteenden kan på ett mer effektivt plan – nå utsatta mål för verksamheten – tillsammans.

Jag är ny i min roll och jag är min egen ledare. 

 

Susanna Avander

Susanna Avander

Communications Manager

Alla poster RSS