7 tips till dig som letar efter ditt första jobb

Rekryteringschefen på Skanska i Norge uttalade till NRK att unga i Norge måste lära sig att jobba vid sidan av skolan, vilket jag helt håller med.

I sommar när jag intervjuades i NRK Weekly och Dagsrevyen, kom frågan upp om varför det är så svårt för ungdomar att få jobb. Under intervjun fick jag höra talas om en Fredrik Karst Antonsen som hade sökt nästan hundra olika jobb. Det fick mig att börja tänka.

Det var inte så länge sedan jag sökte jobb, vilket gör mig medveten om den situation som många andra är i. Det är inte lätt att få sitt första jobb när alla kräver att du ska ha mycket relevant arbetslivserfarenhet sen tidigare! Man måste ju börja någonstans.

Något jag tänkt på många gånger, och som även nämnts på radio, är att det är fler än jag och Fredrik som tycker att skolan bör tillhandahålla mer relevant arbetserfarenhet.

Labor Day Work är ett bra projekt som gör det möjligt för ungdomar att arbeta för att tjäna och samla in pengar till ett visst syfte. Vad händer om norsk industri hade anställt och ingått ett samarbete med OD eller liknande projekt? Unga människor kan då få relevant erfarenhet och få chansen att få in en fot på en riktig arbetsplats. Jag tror att det verkligen kan vara något. Även om uppgiften bara är att strimla dokument, servera kaffe eller sortera varor, så får ungdomar en värdefull erfarenhet från det verkliga arbetslivet.

Som anställningskoordinator på Hammer & Hanborg får jag möjlighet att läsa många jobbansökningar och CV:n. Jag pratar med arbetsgivare om vad de har för behov och jag träffar många unga arbetssökande som försöker göra sig attraktiva för olika jobb.

Här kommer några tips som jag vill dela med mig av, och som jag tror att du bör tänka på.

1. Försök satsa på att få ett extra jobb tidigt. Att vara ute tidigt är definitivt viktigt. Jag kan nämna mig själv som ett exempel då jag fick mitt första extra jobb vid 13 års ålder, jämförelsevis med mina vänner som hade deltid eller sommarjobb när de var 16 år. Det kan vara allt från att rengöra och tvätta, till lätt servering eller omlokalisering.

2. Kom ihåg att informera de du känner att du är på jobbjakt. Skriv status på Facebook. Kanske finns det plötsligt någon där ute som har ett jobb och kan koppla dig ihop med dem.

3. Var öppen för råd. Ta emot feedback och låt någon annan läsa och kommentera din ansökan. Det är inte alltid lätt att lyfta fram sina styrkor och då är det nyttigt med feedback från någon som känner dig väl.

4. Säg ja! Drömjobbet knackar inte på dörren av sig själv. Som ung startar vi vanligtvis längst ner på stegen. Därför rekommenderas det att inte ha för höga förväntningar. Vi har alla varit där. Du letar efter ett jobb som du tycker är lämpligt, men du är inte riktigt berättigad till det. Även om du inte är hundra procent säker att jobbet är något för dig, säg ja! Vem vet? Du kan bli glatt överraskad, och när du har en fot in får du ofta nya möjligheter.

5. Engagera. Vad tycker du om att göra? Vad är du intresserad av? Har du varit studentrepresentant, sponsor, deltagit i skolpatrull eller volontär under en händelse eller organisation? Även om du kanske inte tänker på det som jobb så visar ditt engagemang att du har förmåga och vilja att bidra.

6. Kolla upp start ups. Där är det många unga som jobbar och det finns även mycket att lära sig när det gäller att få förtroende, och inte minst mycket ansvar. I en liten organisation varierar arbetsuppgifterna mycket vilket ger dig möjlighet att utforska olika ansvarsområden. Du arbetar dessutom väldigt nära med grundarna vilket kan ge dig en betydlig erfarenhet.

7. Håll hoppet uppe. Jag vet hur frustrerande det är att bli avvisad och få avslag, men låt det inte påverka dig för mycket. Om du får ett nej, ta det som en lärdom. Följ upp med arbetsgivaren och fråga varför just du inte gick vidare. Tänk på att agera trevligt, även om du blir nekad. Det kan hända att du blir aktuell i någon annan rekrytering senare.

Celina Bålerud

Celina Bålerud

Consultant Relations Administrator

Alla poster RSS