Hubben i gigekonomin

I USA verkar idag en av tre arbetande amerikaner på frilansbasis, enligt The Freelance Union. Det ökar hela tiden och inom en femårsperiod spår man att det kan vara uppemot hälften. Orsaken bakom sägs vara den ekonomiska krisen. Kris är förändring och DI Weekend skrev nyligen om ”Från Krisonomi till Kaosonomi” – vi går ur krisen in i något nytt och det kommer inte att vara som förr.  

Ur krisen har det vuxit fram en stor grupp arbetande amerikaner som ser fördelarna med att frilansa. Fördelar som större flexibilitet, mer betalt för utfört arbete och utvecklingsmöjligheter som är enorma.

För organisationerna är det en fantastisk möjlighet att få in erfaren kompetens för att bli av med ”surdegsprojekten”, utvecklas och bli innovativa och sprida spetskompetens till organisationen. Skillnaden mot att jobba med en byrå är att personerna är på plats, finns i organisationens ekosystem och ger full utväxling tills projektet är slutfört.

I Sverige är vi inte riktigt där än, men vi ser en ökning av de som bara är intresserade av tillfälliga ”gig” här också, personer som väljer att inte ens söka tillsvidareanställningar. Unionen storsatsar just nu på att organisera egenföretagare och frilansare, då de ser att den här gruppen växer och blir allt viktigare på arbetsmarknaden, Tidningen Chef skrev om detta redan i mars i år.

För de som ”gigar” ger det en fantastisk insyn i olika kulturer och organisationer och en erfarenhet som gör att de blir attraktiva för fler uppdrag. Vår ambition är att vara hubben i gig-ekonomin – vi stöttar de som ”gigar” med en tillhörighet, erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling och vi hjälper våra kunder hitta precis rätt kompetens i rätt tidsperiod för sina behov.

Lotta Schibbye Fredrikson

Lotta Schibbye Fredrikson

CEO

Alla poster RSS